Επιστημονικά Υπεύθυνος:

Καθηγητής Ιωάννης Ιγγλεζάκης

Ο Ιωάννης Ιγγλεζάκης είναι εκλεγμένος Καθηγητής στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου με γνωστικό αντικείμενο «Δίκαιο και Πληροφορική». Είναι πτυχιούχος του Τµήµατος Νοµικής του Α.Π.Θ., κάτοχος µεταπτυχιακού διπλώµατος ειδίκευσης στον κλάδο Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου του οικείου Τµήµατος, καθώς και του µεταπτυχιακού διπλώµατος Μagister Legum Europae του Πανεπιστηµίου του Αννοβέρου Γερµανίας. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ και αναγορεύτηκε διδάκτορας Νοµικής του ΑΠΘ με άριστα το 2000. Εργάσθηκε από το 2004 έως το 2009 ως Ειδικός Επιστήμονας (Π.Δ. 407/80) στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, ενώ διορίσθηκε Επίκουρος Καθηγητής το 2010, στο ίδιο Τμήμα.

Έχει διδάξει στην Εθνική Σχολή δικαστών επί πέντε σειρές. Επίσης, έχει διδάξει ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, στη Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου της Γερμανίας.

Υπήρξε εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, όπως και εταιριών συμβούλων, εργαζόμενος σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, ενώ υπήρξε ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος Αριστείας «Ελληνικό Κέντρο για το Κυβερνοέγκλημα» και σε ερευνητικά προγράμματα ΕΛΙΔΕΚ και ΕΣΠΑ. Είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος Επιστημονικών Ενώσεων καθώς και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού της Νομικής Σχολής Pro Justitia, συνεργάτης του περιοδικού «Συνήγορος» και του περιοδικού «Επισκόπηση Εμπορικού Δικαίου». Έχει συγγράψει 11 μονογραφίες, έχει επιμεληθεί 8 συλλογικά έργα και έχει συγγράψει πάνω από 170 μελέτες και παρατηρήσεις στη νομολογία.

 Μέλη Ερευνητικής Ομάδας:

Βασιλική Σαμαρτζή, PhD, LLM (UCL)

Η Βασιλική είναι ειδική σε θέματα δικαίου πληροφορικής, κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από το Κέντρο Εμπορικού Δικαίου (CCLS), Queen Mary, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, υπό την εποπτεία του Καθηγητή Chris Reed, το οποίο εκπόνησε με υποτροφία του Ιδρύματος Ελληνικών Κρατικών Υποτροφιών (IKY). Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (LLM) στο Δίκαιο Υπολογιστών & Επικοινωνίας από το University College London (UCL) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (LLM) στο Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Βασιλική έχει σημαντική επαγγελματική εμπειρία ως δικηγόρος με εξειδίκευση σε θέματα πληροφορικής, καθώς και σημαντική ακαδημαϊκή εμπειρία, έχοντας διδακτική εμπειρία σε κορυφαία πανεπιστήμια και έχοντας δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε διεθνώς αναγνωρισμένα νομικά περιοδικά (peer-reviewed/αξιολόγηση από ομότιμους κριτές).

Ελευθερία Παπαδημητρίου

Η Ελευθερία Παπαδημητρίου είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και εξειδικεύεται στο Δίκαιο της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών. Περαιτέρω, ειδικεύεται σε ζητήματα  Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Προστασίας Καταναλωτή και Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Είναι διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, εξειδικευμένη στην Ηλεκτρονική Επίλυση των Διαφορών (ODR) σε καταναλωτικές διαφορές, διαφορές παραβίασης προσωπικών δεδομένων, εμπορικές διαφορές και διαφορές διανοητικής ιδιοκτησίας.

Είναι υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δίκαιο Πληροφορικής) με ερευνητική υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Είναι ιδρυτής του Δικηγορικού Γραφείου “Ελευθερία Παπαδημητρίου και Συνεργάτες”, καθώς επίσης ιδρυτής και Γενική Διευθύντρια του “startADR” του Ινστιτούτου Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (startadr.org).

Συμμετέχει με ομιλίες σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, με δημοσιεύσεις σε νομικά περιοδικά και ως ομιλήτρια σε σεμινάρια και εκπαιδεύσεις στους παραπάνω τομείς. Μπορείτε να την ακολουθήσετε στο ακόλουθο ιστολόγιο,  riapapadimitriou.gr/blog.

Ευγενία Σμυρνάκη

Η Ευγενία Σμυρνάκη είναι δικηγόρος, απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη «ΒΙΟΗΘΙΚΗ» (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και στο Δίκαιο της Πληροφορικής και Επικοινωνίας (LLM in Computer and Communications Law – Queen Mary University of London).

Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά έργα που σχετίζονται με τη διάθεση και αξιοποίηση συνόλων ανοικτών δεδομένων (open data), με την ανάπτυξη ανοικτών ακαδημαϊκών μαθημάτων και το ελεύθερο λογισμικό και λογισμικό ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ).